петък, 25 юни 2010 г.

Просветление: the great misconception of sexuality

„Сексуалността не трябва да се демонстрира”, „Защо трябва да излагате най-интимното на показ?”.
Мисля, че достигнах до гениалното си просветление защо тези шаблони не спират да се повтарят от възмутени противници на гей прайда.
Сред обществото е разпространено едно чудовищно неразбиране и елемeнтарно възприемане на концепцията „сексуалност”. Когато чуеш/ прочетеш/ изречеш тази дума, моменталната асоциaция е: „секс”. Сексуалният акт. Щом това е парад на нехтереоСЕКСУАЛНИ, значи тука става въпрос за..някакъв секс. Абе, нещо дето е свързано със секса ще ПАРАДИРА с това. Че аз не искам да им гледам оргиите!
Именно тук подло се крие проблемът. Сексуалността е интегрална част от нашата идентичност, от характера ни, от начина, по който общуваме с околните, подбираме жестовете си. След като ние сме биологични същества с, все пак, някакви инстинкти, сексуалността е част от нашите поведенчески модели. Има я, когато излезеш със семейството си в парка; когато сложиш халка; когато бременна жена се разхожда по улицата; когато изпитваш нужда да хванеш за ръка любимия си човек; когато усещаш, че ще експлоадираш ако не го прегърнеш и целунеш; когато момичетата си слагат грим; когато влезеш в магазин или си купиш нещо, защото секси мацка рекламира продукта; когато си изнервен и се караш с всички, ако миналата нощ не ти е станал; когато се бъзикаш с приятелите си, когато с палачинката ти дадат банан със сметана, или когато стиснеш двулитровката и тя изстреля пяна от гърлото; когато класът се смее, четейки в час Дервишово семе; когато обичаш; когато флиртуваш; когато каниш някого на вечеря; когато пиеш Каменица, защото си мъж и знаеш защо.
Има още милиарди примери.
Нима нашата (Западна) култура не е изградена върху дихотомията мъжко-женско? Разбира се, това е абсолютно нормално, но това не е ли загатване за сексуалност? (А и откога нещо легитимира себе си като единствено валидно, само защото е най-масово? Но това е друга тема).
Докога ще прилагаме двойни стандарти? Време е хората да си изяснят, че концепцията сексуалност съдържа в себе си огромен диапазон от елементи на ежедневния ни живот, затова нека, когато говорим за „различна от традиционната” сексуалност не я опростяваме до акта на съвкупление. Един ЛГБТ прайд не е масова оргия посред бял ден в центъра на града, а опит на една част от обществото да покаже, че има првото на свотие проявления на сексуалност, с каквито разполагат хетеросексуалните хора по 24 часа в денонощието.

2 коментара:

Анонимен каза...

по едно време в унгария и аз достигнах до същото проствеление и си надрасках в тетрадката 'защото става дума за секс' и го оставих за по-нататък да си философствам : )

милото каза...

'защото става дума за секс', хмм.. тва звучи като добро заглавие за нещо :)